Related Articles

3 Comments

 1. 3

  Anonimni

  Interesantno… U ovome linku što ste nalijepili piše ovo: “U upravnoj podjeli Carstva Srijem je isprva pripadao provinciji Donjoj Panoniji.” Dakle, analogijom prvenstva ljudi s toga područja su Panonci. Šalu na stranu. Tamo također piše i ovo:
  “Prilikom uređenja komorske uprave u Slavoniji, 1697. srijemsko je vojvodstvo (ducatus Sirmii) bilo prodano rimskom knezu Liviju Odescalchiju, nećaku pape Inocenta XI.” Dakle, Srijem je bio dio Slavonije, unutar iste zemlje vojvodstvo je nižeg stupnja od kraljevstva. Zanimljivo je još nešto, danas se često puta može čuti ovo: “Posavci” / “Županjska posavina” / “Cvelferi” / “Cvelferija” i sl. Posljednja dva imaju još nekakvog povijesnog smisla, ali prva dva su na klimavim nogama. Županjska posavina je naziv kojim se samo na značenju daje Županji, ne vjerujem da će iti jedan stanovnik istočno i južno od Županje reći da živi u njezinoj Posavini. Taj izraz nije nelogičan jer geografski je ispravan, samo nije zastupljen kod svih. Izraz “Posavac” ima smisla ako se također gleda blizina rijeke Save pa se na taj način opet geografski opisuje jedan kraj, no kao netko tko živi u tome kraju i koji je malo stariji mogu reći da sam od naših starijih taj izraz čuo samo u pogrdnom značenju gdje bi se stigmatiziralo doseljenike s onog kraja Save. Stoga bi taj izraz trebalo izbjegavati, zbog ružnog prizvuka prema drugima. A što se tiče univerzalnog naziva tu ne mogu ponuditi konačan odgovor. Neka se svatko zove onako kako on želi, meni je svejedno sve dok je onaj nasuprot meni čovjek.

  Reply
 2. 2
 3. 1

  Županjac

  Bravo Bošnjaci.
  7.4 miliona kuna bespovratno za Bošnjake.
  Svaka čast.
  A naš gradonačelnik dobio 300.000 kn za uređenje tržnice u Županji.
  ( s tim malo krovište može popraviti).
  Pa onda vi glasujte za takvog kandidata.

  Reply

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, interactive, text, archive. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here