Prvo igranje tenisa

Katarina i Fred

Katarina i Fred

Nije se u Županji igrao samo nogomet: Katarina i Fred viđeni su tih godinama i na teniskim terenima. Bijeli se sport počeo igrati u ovom gradu samo godinu dana nakon dolaska Engleza, već 1881.

Lokalna županjska kronika dolazak tenisa u grad bilježi krajem 19. stoljeća ovim riječima:

Devetorica Engleza, dioničara Tvornice tanina u Županji, nalazili su načina da se zabave. Da ih nitko u tome ne bi smetao, upravnu zgradu i park oko nje ogradili su hrastovim daskama. Znatiželjni žitelji virili su kroz uske otvore da vide što se dešava iza plota i o viđenom pripovijedali ostalima: “o čudu neviđenom”, jer gospođe i gospoda udarali su s nekakvom napravom malu bijelu lopticu.

Među spomenutim gospođama koje su se mogle vidjeti na teniskim terenima u Županji bila je i elegantna Katarina Hepburn, u bijeloj haljini i s damskim šeširom na glavi. Sam reket kojim se igralo, pomalo neobičnog oblika, sačuvan je i može se vidjeti u lokalnom Zavičajnom muzeju Stjepana Grubera kao dokaz da se u Županji igrao tenis, a njegova je mreža bila ispletena od tankih niti napravljenih od ovčjih crijeva. Prvi se teniski reketi također mogu vidjeti u današnjem muzeju.

Fred umire 1940. te biva sahranjen u Valpovu, a Katarina nastavlja živjeti u Županji sve do 1947. kada cijelu tvornicu tanina i zemljište na kojem je izgrađena donira već spomenutom nogometnom klubu “Graničar” te se na prostoru tvornice gradi nogometno igralište (na ovome se mjestu i danas nalazi stadion). Kety ovo zemljište poklanja “Graničaru” pred svoj odlazak k obitelji preminulog supruga, u Englesku, gdje će živjeti  do svoje smrti 1950.

Županjci se i danas, zahvaljujući brojnim fotografijama koje ostaju sačuvane u spomenutom muzeju, rado sjećaju svoje “Šokačke Lady”, Kety Hepburn i njezina supruga Freda.

zupanja-nekada2