Related Articles

2 Comments

 1. 2

  Tikva

  Takve su HDZ-ovcima i ostale mjere.
  Kao demografsku mjeru za zaustavljanje iseljavanja su uveli APN-ove subvencije na stambene kredite. Ciljana mjera s ciljem zaustavljanja iseljavanja u koju se uklopio ministar. Hrvatski ministri su inače najbroniji u Münchenu pa treba zaustaviti iseljavanje ministara.
  Po mišljenju mnogih ekonomista ta mjera pumpa cijene nekretnina (samim time i inflaciju)
  A rezultat je taj da oni koji imaju manje novca i teže su uklapaju u bankarske uvjete i koji se najviše i iseljavaju sad do stana dolaze još teže jer su stanovi skuplji, a oni koji poput ministra imaju novca za adekvatan stan time u biti ne dobivaju ništa jer kolko im je subvencija otprilike toliko im je skuplji stan upravo zbog subvencije. Na kraju subvencija pomaže samo bankarima i građevinskom lobiju da zarade više para na skupljim stanovima i većim kreditima.
  Isto je i Jadranka Kosor imala antirecesijski porez pa je Hrvatska koja je jedina u Evropi imala antirecesijski porez, imala recesiju 5 godina dok je ostatak Evrope imao godinu i pol- dvije. Tim porezom je zagrabila i u mirovine pa je kao išla ispraviti situaciju pa je neke mirovine podigla i podigla ih je toliko da pređu prag za oporezivanje i onda je masa umirovljenika nakon povećanja mirovine primala mirovinu manju nego prije povećanja.
  A i nedavno u borbi protiv inflacije predsjednik Hohštaplersko-Demagoške zajednice uvede kažnjavanje za dizanje cijena. Pa između ostalih frizerka dobije kaznu zato što je 150 kuna zaokružila na 20 eura.
  Valjda se savjetuje sa sjevrenokorejskim diktaturom oko ekonomskih pitanja. Tamo nije bilo ni korone jer je bila zabranjena.
  Tako i sad lokalni HDZ-ovci misle doktora privući u Županju stanom.

 2. 1

  Tikva

  Prijedlog HDZ-ovca kao da je tamo negdje iz Jugoslavije s kraja 50-ih. ili početka 60-ih. godina prošlog stoljeća. Što i ne čudi ipak je većina starih HDZ-ovaca prebjegla iz KPH u HDZ. A i termin je onako baš u stilu odabran kao da ga je birao neki sekretar partije: “kadrovski stan”
  A možda bi mogli proći jeftinije da budu dvojica u sobi.
  Ako niste primijetili u zadnjih 60-ak godina su se neke stvari promijenile. Npr. bosanska brda nisu puna sirotinje gdje u dvije prostorije živi njih 10. Dok se sklepani drveni wc bez vode i svjetla, a koji se prirodno ventilira vjetrom kroz rupe između trulih dasaka, nalazi desno od svinjca. Pa kad iz tih uvjeta ode sin u Zagreb na fakuletet i postane doktor i da hoće, nema se gdje vratiti. A nije mu ni svijet otvoren da može birati gdje će raditi pa kad sazna da u nekom selu ili gradiću traže doktora i daju stan on privučen stanom dođe.
  Sad je situacija malo drugačija. Taj bosanski bazen se ispraznio i tamo je situacija dijametralno suprotna. Sad su Bosanci po Njemačkoj, Austriji, Zagrebu…, a na bosanskim brdima stoje kućerine sa 10 soba, u kojima živi maksimalno dvoje. I to baba i djed i ne žive u kući nego u dvorišnoj zgradi, a kuću prozrače par dana prije kirbaja jer će za kirbaj doći djeca i unučad.

  Drugovi iz HDZ-a, ako niste primijetili, plansku privredu je u Hrvatskoj zamijenila tržišna privreda i Hrvatska je postala dio velikog evropskog tržišta. Na tom velikom tržištu fali doktora. Sad djevojka ili mladić koji završi fakultet pa postane doktor može birati gdje će raditi. A onaj s početka mog komentara koji se nakon završetka fakulteta nema gdje vratiti, više ne postoji. Na njega ne možete računati da će doći u Županju privučen stanom.
  Da neki doktor dođe raditi u Županju, motiv mogu biti emocije. Npr. potječe iz tog kraja pa se nakon faksa vrati kući i taj sigurno neće otići raditi u Donji Miholjac ako tamo neki HDZ-ovac odluči napraviti kadrovske stanove. Il se zaljubi(o)la u nekog iz Županje pa dođe u Županju.
  Za njih ne morate gradit zgradu s kadrovskim stanovima, njih to neće motivirati da dođu i oni neće živjeti u nekakvoj zgradi koju ste im vi odredili.
  Ona gospođa kojoj grad plaća najamninu u privatnoj kući, sigurno nije došla tu raditi jer joj grad plaća najamninu u nekoj kući, iz koje sutra mora iseliti ako vlasniku kuće padne na pamet nešto drugo, što bi mogao s kućom.
  Drugovi HDZ-ovci, ako niste primijetili u tržišnoj ekonomiji vrijede tržišni principi. A jedan od osnovnih principa tržišta je da kad je nečega na tržištu manjak, onda tome raste cijena.
  Pa nekom doktoru koji nema emotivni motiv da dođe u Županju, motiv može biti plaća i radni uvjeti. Neće vam nitko doći motiviran “kadrovskim stanom” od 60 kvadrata koji ste mu vi uredili.

  Da budem slikovit. Kad dođete kod Lenića u Bošnjake kupiti kulen i pitate ga jel ima kulen za 20 eura. On će vam reći da nije kulen, nego kulin i da nema kulina za 20 eura. A vi onda il ćete ponuditi 30 ili više eura ili ćete ići kući bez kulina da ne kažem kulena.
  Nećete mu ponuditi 20 eura i noćenje. Njemu noćenje kod vas ne treba. On će sebi noćenje, ako mu bude trebalo, platiti jer ima novca zato što vam je prodo kulin za 30 eura umjesto za 20.
  Otprilike je isto i sa doktorima. Ako nema doktora za 2000 eura bruto, možda ima za 3000 eura bruto. A doktor je dovoljno pametan da si sam nađe gdje će živjeti. A ako nije dovoljno pametan da si sam to nađe, postoji velika vjerojatnost da je diplomu kupio, a takav bolje da ne dolazi.
  I onda kad vam privučen plaćom dođe, stariji HDZ-ovci koji su počeli ići u crkvu 1990., nek se mole Bogu da se doktor/ica u Županji zaljubi pa da tu i ostane.

Leave a Reply