Related Articles

4 Comments

 1. 3

  Glasač Adezeja

  Al kako pobogu, pa ja sam glaso za ADZ i oni će meni dat 1000 ojra po dijetu i onda ćemo mi svi skupa super živit.

 2. 2

  plavusha

  Na stranicama državnog zavoda za statistiku stoji da je prosječna neto-plaća u Hrvatskoj 5.693,00 kn.
  Krenimo od jedne činjenice, živimo u Županji i želimo imati vlastitu stambenu nekretninu.
  Da bih došli do nekretnine trebamo biti kreditno sposobni.
  Da bi bili kreditno sposobni moramo imati stalno zaposlenje.
  Da bi imali stalno zaposlenje i redovite prihode moramo imati ” dobre veze”uz sve stečene kompetencije
  Kad dobijemo posao “preko veze” sa 30 godina dižemo kredit.Zašto pod navodnicima?Zato što to uglavnom tako i bude.
  Zašto pod navodnicima?Zato što to uglavnom tako i bude.
  Kupuje se prva nekretnina, iznos rate kredita je min.1800kn a plaća nije prosječna neto-plaća od 5.693,00 kn. nego otprilike 4500 kn,iz plaće se izdvaja za režije i krediti,a živi se od minusa.I onda dolazi djete u obitelj, dešava se da na ovaj iznos od 4500 kn. dolazi još porodiljna naknada što je sasvim solidno primanje za tročlanu obitelj.
  Onda dijete napuni godinu,majka pronalazi posao i radi za minimalac,a djete kreće u jaslice.
  Za potrebe kredita, režija,prehrane i djeteta se izdvaja mjesečno oko 4500kn(vrtić je u Županji oko 780kn jaslice-ispravite me ako griješim).Dešava se bijela kuga, djete kako raste sve više financijski iziskuje što je normalno s obzirom da su roditelji preopterečeni financijskim izdacima a grad slabo subvencionira(participira)troškove, shvatite ja se osobno divim ljudima koji imaju 2 i više djece, u današnje vrijeme i ovakvu ekonomsku situaciju teško je odhraniti više djece.
  Velika je nezaposlenost,i naravno da se žene ne odlučuju postati majke jer u večini slučajeva odlazak na porodiljni znači otkaz ugovora o radu.
  Županja će izgubiti status grada kroz 10 godina jer mladi nemaju gdje raditi, i nisu sposobni uzdržavati obitelj.
  Zašto da nam djeca i dalje odlaze u Njemačku,Irsku i dalje, ova vlast na lokalnoj razini treba poraditi na tome da se stvaraju radna mjesta, a ne poticati odlazak mladih

  1. 2.1

   crna ovca

   Dobro receno! Da ne zaboravimo da su to neke statistike placa u Hrvatskoj,a Županja još daleko kaska za tim prosjekom koji je ionako loš…U županji je velika vecina sretna ako ima vecu placu od 3000kn,da ne spominjem rad trgovaca i lokalnih trgovina gdje je placa minimalac(2500kn),od kojih su jos duzni trositi u tim istim trgovinama jedan dio place pa do rada u vecim trgovinama i kioscima gdje se place krecu cca 2700-3200..Da jaslice su 750kn ovdje,imati dvoje djece u vrticu i jaslicama je “luksuz”,na žalost ispada da je luksuz uopce imati vise od jednog djeteta za veliki broj ljudi…Biti podstanar u Županji je još gore! Za kredit se nema,prosjek cijene stanova je u vecini Hrvatske pao ali ne i u Županji! Prije 6 god je u Županji koštao stan 1300kn od 30-40m2,do nekih bahatih 1500-2000kn,u tu cijenu su isli i pristojni stanovi što se opremljenosti tice kao i prastari privatni stanovi,prazni stanovi..Danas je ista situacija.Nemogucnost izbora i manjak konkurencije daje za pravo iznajmljivacima da bahato dizu cijene,uzmi ili ostavi! Pa su ljudi primorani,kao i u svemu ostalom u Županji!.Naci dobar stan za pristojne novce je nemoguca misija doslovce. Pola zgrada još nije uvela ni plinsko grijanje.Zgrade su loše izolirane,troškovi veliki,zima neugodna…I eto,dvije stavke koje vise ne mozes pokriti niti sa tom mizernom placom…Sve ostalo ne funkcionira.Županja možda ima status grada ali ne i karakteristike istog! Mentalitet,kultura,nacin zivota…Puno toga se ne mjenja upravo zbog istog…Malo njih ima privilegiju živjeti ovdje,dobro zarađivati,i valjda se dobro i zdravo osjecati u životu…Ova sredina zbog nacina života,neimaštine,nezaposlenja i još mnogo stvari širi jednu negativnu energiju kojom su svi ispunjeni i šire je,stres…covjek pozeli samo otici…

 3. 1

  crna ovca

  Komentar je uklonjen zbog nepoštivanja pravila komentiranja.
  Pravila komentiranja

Leave a Reply