Related Articles

2 Comments

  1. 2

    Hans Ante Vrbanjac

    Intenzivna tretiranja su obavljena i tada, mudri i sveznajući dr. Markiću, ali je letećih monstruma bilo previše da bi ih nebesko zdravlje potamanilo. A moje skromno znanje o biokemiji i medicini me opominje da bi posavska nemoćna ljudska tjelešca i ovako, tj. zbog dosadašnjeg ovogodišnjeg zaprašivanja, mogla nekoliko idućih godina svijetliti u mraku. Naravno, u mnogogodišnje hodajuće žarulje ne moramo ubrojati one koji će zbog posljedica spomenutih aktivnosti preseliti na onaj svijet (tj. čistilište, raj, objekt prvog dijela najpoznatije Danteove poeme, ahiret, džehenem, džehenet, vječna lovišta, valhalu i sl. – birajte što vam paše).
    Kako bilo, vjerujte piscu ovih riječi, u Europi ovih tjedana nema veće žrtve, problema i borbe nego je ova koju podnose žitelji Županjske posavine. U tom silnom i odlučujućem boju kontra letećih giganata hekatonhira, tih zujavih krvopija, oni podnose tešku muku, nedoživljenu na prostorima staroga kontinenta.
    Stoga, europsko mnoštvo sa zabrinutošću čita slijedeće stihove, stihove koji su prevedeni na ruski, turski, baskijski, velški, aramejski i cincarski. Panegirici i silne pohvale pišu se na račun ovoga epa gilgameškog stila u kojem na kraju ipak dobro i luč pobjeđuje:

    U Županji padaše kiša,
    Dugo, nikako da se stiša.
    Komarci iz bara navališe,
    Nježne ručice izgrizoše!
    Županjcima krvcu popili,
    Dnevnu im ugodu pokvarili!
    Nigdje u svitu komaraca nema,
    katastrofa Županji se sprema!
    Komarci tema su glavna,
    Užasu tom nema ravna!
    Ali avaj, otrova stigla je doza,
    Avion po nebu već se voza!
    Bacio je zdravlje s nebesa,
    Ulice pune komarčevih tjelesa!
    Spašena je Županja mila,
    Slomljena su zujava krila!
    Županjci opet u tambure tuku,
    Zaboraviše brzo na leteću muku!

  2. 1

    Markić

    Kasno su se sjetili. Zaprašivanje se vrši u travnju i svibnju kada komarci polažu jaja.

Leave a Reply