Related Articles

2 Comments

 1. 2

  Ivan ŠARIĆ Baća

  Pokojnog profesora nikada neću zaboraviti, Išao sam u gimnaziju. Toga je dana bio Božić i profesorica umjetnosti, čim je ušla u razred, upita:”Tko je danas bio u crkvi?” Ja sam odmah ustao, pogledao po razredu i vidim da sam jedini. Nato sam one, za koje sam znao da su bili u crkvi pozvao da ustanu, da se ne boje. Profesorici sam tada rekao:”Vi očito neznate, da u našem ustavu, u članku 48 piše, da je sloboda savjesti i vjeroispovijesti zagarantirtana”. Nato me ona istera iz razreda. Ništa nisam razmišljao, nego odmah odem kod direktora, prof. Robotića. Ispričao sam mu što se dogodilo, a on me pošalje u razred i kaće da će odmah doći. Ušao sam u rezred, a profesorica me upita, tko mi je dopustio da uđem? “Profesor Robotić” , rekao sam. Nadugo za tim je došao on i pred cijelim razredom kaže profesorici:”Zar vas, kolegice, nije sram, da vas učenik mora učiti što piše u našem ustavu. Da se ovo više nikada ne dogodi!”

 2. 1

  Vlatko Previšić

  Već sam prošle godine dobronamjerno upozorio, što je na ovom portalu odmah ispravljeno, da uz ovakva prigodna spominjanja imena i djela Martina Robotića, tj. kratke biografske bilješke valja navesti da je o Robotićevu životu i radu objavljena 1974. godine monografija pod tim naslovom. Čudi me da to autor ne spominje jer ipak je malo onih u našoj prosvjeti o čijem životu i djelu postoji cjelovita knjižica.
  Još bih dodao da se već godinama čudim kako gimnazija u Županji ne nosi njegovo ime, jer kako sam u toj monografiji, prije 45 godina, napisao, da kojim slučajem gimnazija nije tada nosila ime književnika Vladimira Nazora, svakako bi s ponosom već tada nosila ime Martina Robotića. U tome sam se osobno spreman i danas angažirati kao osoba iz županjskog kraja (Cerna, Gradište)
  Ali eto, županjci vidite ne mogu što su štitarci učinili svojem (i danas ovdje spominjanom) Ivanu Martinoviću. Čestitam im!
  prof. dr. sc. Vlatko Previšić

Leave a Reply