Related Articles

15 Comments

 1. 6

  Tikva

  @zlatko jankovic
  Iz nekog razloga ne mogu komentar staviti na vasu poruku pa cu ovdje.
  Bas ste lijepo, detaljno objasnili sam proces. Cini se da ste vi poznavatelj materije, stoga smatram da ste pouzdan izvor i nema potrebe da negdje nesto provjeravam, koristiti cu vase rijeci.
  Kao sto vi napisaste Ivan Pavao 2. ga je proglasio blazenim i sad se nesto ceka, nebitno sto i onda Papa treba odraditi svoj dio posla pa proglasiti Stepinca svetim.
  Iz vasih rijeci proizlazi da Papa to jos nije odradio i nije Stepinca proglasio svetim, pa eto Stepinac nije sveti i eto vi dokazaste i da taj vas svecenik laze.
  Vi i taj vas svecenik bi preskakali Papu, pa cak nacinom na koji vi to pisete kako bi Papa trebao ovo ili ono i to sto bi on trebao je cista formalnost, kao da omalovazavate njegov posao. Ja se necu upustati u procjene sto bi Papa trebao raditi. Ja se ne petljam ljudima u zivot i posao. To cine, kako bi vi rekli, prepotentni i pripametni. Sigurno Papa zna svoj posao bolje nego sto vi i ja znamo njegov posao.
  Nebitne su i razlike znacenja blazeni i sveti. Nije isto, jer da je isto, ne bi onda prolazili toliku proceduru iz blazenog u svetog. Odmah bi ga Ivan Pavao 2. proglasio svetim i kraj price. Sta bi ga dva puta proglasavali.
  Takve besmislene procedure bi radili HDZ-ovci ili komunisti, a takvih u Vatikanu nema.

  Ukratko, procedura proglasenja Stepinca svetim nije zavrsena ergo Stepinac nije sveti.

  1. 6.1

   Zlatko Janković

   Na pitanje o tehnikalijama Vam ne mogu odgovoriti, ali na ovo što ste napisali, vrlo rado.
   Kako Vam nije jasno, kako je moguće da je bl. Alojzije Stepinac sveti, a “nije” proglašen svetim i time dovodite u pitanje SVE što je u propovijedi izrekao svećenik, a povjerenje sete (s figom u đepu) odlučili povjeriti meni.
   Ne ću biti sitničav pa ću Vam pojasniti:
   – Papa Ivan Pavao II je objavio u Mariji Bistrici da Crkva smatra Alojzija Stepinca BLAŽENIM. Time je završen proces BEATIFIKACIJE i Crkva u Hrvata ga može slaviti, datum njegova rođenja za nebo (zemaljske smrti) 10. veljače je u hrvatskom Katoličkom kalendaru dan kada ga se slavi. Ovaj status se ne može više vratiti natrag.
   – KANONIZACIJA je proces kojim univerzalna Crkva dodjeljuje dan kada se slavi svetca u cijelom svijetu i tada mu se dodjeljuje naziv sveti.

   Nadam se da sam Vam pojasnio sve moje besmislice i da ste shvatili, da ne će biti NIKADA 2 puta proglašen svetim, jer je to već učinjeno.

   Nekada, dok bijah dijete, tikve su koristili još kao pomagalo za plivanje. Znate li zašto?

   Ukratko, teška srca sam napisao prethodnu rečenicu, ali Vaše maliciozno objašnjenje teksta i propovijedi, pod krinkom ironiziranja me nagnala na to.

   Ergo Stepinac JESTE svet.

   1. 6.1.1

    Tikva

    Imaj strpljenja! Pričekaj da te izaberu za Papu pa onda proglašavaj svece.
    Ili ako baš nemaš strpljenja, možeš osnovati svoju crkvu pa ju urediti po svojoj želji. Crkava i religija uopće, ima na svijetu nebrojeno pa jedna više-manje, ne igra ulogu.

    1. 6.1.1.1

     Zlatko Janković

     Sve je moguće, da se i ovakva nebulozna tvrdnja obistini.

     Što se crkve i religije tiče, da ih je nebrojeno i jedna više tamo ili ovamo ne predstavlja problem, ne znam kakve veze to ima s porukom propovjedi o kojoj sam pisao, osim da Vam je ego povrijeđen.

     Bit propovijedi je moralnost i SUVERENIZAM, a to znači imati onaj uzvišeni osjećaj za svoju naciju (jezik, kulturu, običaje, nošnje, graditeljstvo, zajedništvo), podijeljeno međusobno reći se moralnih i vjerskih načela. Čuvati svoje, a ne gubiti identitet u internacionalizmu (danas najviše anglizmu) i, brisati povijestno pamćenje.

     Ne dopustite da Vas stranci okupiraju kroz jezik, njegujte svoje!

     Na vlasti su anacionalne osobe u SVIM stupovima vlasti i ništa dobroga ne nose Hrvatskoj niti njezinim stanovnicima. Vidite da Jude rasprodaju zemlju od 2000. kada su prodali “zlatnu dionicu” INA-e. Upravo to Vama i svim slušateljima je poručio svećenik Gerbic u svojoj propovijedi.

 2. 5

  Šaban

  Hvala tom vašem “Dobrom pastiru” pa eto, imamo Vas da nas sve prosvijetlite ! Ili barem one koji će razumjeti sve ovo napisano. Samo bojim se da će nas biti puno “neukih i pripametnih” da uhvate jasnu bit vaše poruke. Ako ne, možda oni prepotentni shvate, jer nešto ovako bi jedan od njih i napisao. Morati ću pogledati video propovijedi jer ste me sad zainteresirali kakva je to važna uputa upućena stadu, a možda i pojasni odakle dolaze svi ti silni vukovi !? Ako je i upola slatkoriječiva kao vaš tekst, iskreno ću uživati! A ako ne, uživajte vi u njemu, mislim da mu je to i jedina svrha.

  1. 5.1

   Zlatko Janković

   Poštovani Šabane, da ste neuk i pripametan ste sami napisali.
   Sami pišete, da niste pogledali snimak, a posljednja rečenica prije videa je upravo na tragu toga da oni koji ne će pogledati video, ne čitaju dalje, jer ne će uhvatiti bit.

   Jeste li pogledali naknadno ili ne, ne znam, ali ste učinili, u uljuđenom dijalogu, nedopustivu grješku. Upuštate se u raspravu, a da niste u potpunosti upoznati sa samim sadržajem o kojemu dajete svoje mišljenje.
   To je vrlo ignorantski i vrijeđa zdrav razum. Za koga je to normalno?

 3. 4

  Zlatko Janković

  Šabane, Vaša prva rečenica je gotovo obećavajuća, ali ste u nastavku otklonili svaku sumnju da možda poznajete materiju.
  Ovi – tko si ti? Imaju li naziv, ime, nisu li to zaslužili, kad “stoljećima prodaju mutnu čorbu”? Želite li se referirati na Katoličku crkvu, to trebate izravno navesti. Ovako me zbunjujete, možda mislite na mešihat, SPS ili bilo koju drugu kršćansku denominaciju. Biti neuk (danas teško vjerujem u to) nije grijeh, biti ignorant i lijenčina je grijeh i, OPASNOST za okolinu. To su u pravilu lobovi, koji kad ukradu viknu “držite lopova!” i nastoje se skloniti dok drugi (u koga je uperen prst) dokazuju da nisu krivi.
  Dakle, pametnom je svaka poduka dobro došla i, iz nje će izvući ono koristno za sebe, samo prepotetni, pripametni i glupi ne slušaju savjete. Hoće li ih primijeniti, to će nakon promišljanja odlučiti.

  Moj tekst je, kao i priložena propovijed bio izravno naslonjen na blagdan Dobrog pastira. Kroz sliku dobrog pastira dana je uputa stadu da će sljedeći ga umanjiti izloženost vuku (neprijateljima, glupanima, prevarantima, lopovima …).

  Savaka zemlja, poduzeće, ustanova, stranka, vjerska zajednica ima svoju hijerarhiju. Ovo je prilika koja se pruža puku svake 4 godine da odlučuje o onima iznad. Hoće li i na ovim izborima Vaš glas biti samo “bleeee…”, odlučujete sami.

  Savjet je tu pa tko voli nek’ izvoli.

 4. 3

  Šaban

  I nakon silnog nadmudrivanja, na kraju uvijek ispadne da netko nekome pokušava nešto prodati, ili ga zbog koristi barem uvjeriti u suprotno od onoga što mu zdrav razum govori. Ovi inače već stoljećima prodaju mutnu čorbu, i to vrlo umješno moram priznati! Sada su je opet počeli malo soliti, da se lakše proguta. A onda se lakše maše glavama kada počmu poduke o glasovanju. Zato mi u hrvatskoj i postajemo ovce, a ne ljudi, čim dođemo njima bliže oltaru. Bleeee…

 5. 2

  Marko

  Obicna katolibanska propaganda.
  Ckrva stiti ruku desnicara koja im dijeli novce iz drzavnog proracuna sakom i kapom.
  Kako su mantijasi zajasili gori su od parazita.
  Lijepo ih je u prosloj drzavi vlast stavila na mjesto. Nisu se bahatili kao ovi danas.

  1. 2.1

   Zlatko Janković

   Paaa, Marko može biti.
   Koji to desničari dijele crkvi novac iz državnog proračuna (šakom i kapom)?
   Mantijaši jesu zajašili, ali informirajte se o imovini crkve. Znate li Vi, da crkva ima ogromnu imovinu i, da joj država ne može plaćati realne najamnine za to? Spoment ću Vam samo 3 lokacije u Zagrebu: bolnice Sv. Duh, Sestre milosrdnice i cijela Šalata (bivša Vojna bolnica, otorinolaringologija, pedijatrija, ortopedija i cijeli Medicinski fakultet). Dakle “parazitima” je OTETO i sada im se daje “kapom i šakom”.

   U potpunosti se slažem da se ovi danas bahate, ali se to svakako ne odnosi na ovog svećenika duboko prožetog nacionalnim suverenističkim ćuvstvima, koja Vi očito nemate i ne oznajete.

   I sada što se tiče “stavljanja na pravo mjesto”, lijepo bi bilo da malo promislite jeste li Vi na pravom mjestu ili Vas netko tek treba staviti na pravo mjesto.

 6. 1

  Tikva

  Zlaja, ti i taj svećenik, veći katolici od Pape.

  1. 1.1

   Zlatko Janković

   Slažem se i potpuno prihvaćam svoju kvalifikaciju, ali pod jednim uvjetom.

   Propovijed je na blagdan Dobrog pastira!

   Što je konkretno svećenik rekao pogrješno ili netočno?

   Etiketiranja su tek dio procesa ocrnjivanja drugog. Neslaganje je pravo svakoga, a tvrditi da je nešto netočno je opravdano samo ako se podkrijepi neoborivim dokazima.

   Pa, molim izvolite …

   1. 1.1.1

    Tikva

    Vi tvrdite da nešto jeste, a ne ja. Teret dokazivanja je na vama. Nemam ja vama šta dokazivati da je nešto netočno. Ja od vas ne tražim ništa, a vi od mene tražite da povjerujem u vaše tvrdnje, pa dokazujte.

    Al ajd osvrnuti ću se na jednu tvrdnju tog svećenika. Tamo negdje početkom sedme minute govora, svećenik tvrdi kako je Stepinac svet. Da bi netko u katoličkoj crkvi bio svet, mora proći proceduru kanonizacije i mora ga papa proglasiti svetim. Ni jedan Papa Stepinca nije
    proglasio svetim, pa je ta tvrdnja svećenika netočna.
    Još gora stvar od netočnosti te tvrdnje je to da taj svećenik točno zna proceduru kako se postaje svet i zna da Stepinac nije proglašen svetim. Kad on to zna i tvrdi da je Stepinac svet, on svjesno laže.
    Ako laže ono što je lako za provjeriti, pitam se koliko on još stvari laže, a koje su teže provjerljive?

    1. 1.1.1.1

     Zlatko Janković

     Odlična primjedba, koja Vas u potpunosti raskrinkava kao neznalicu u procesu kanonizacije.
     Naime, taj proces je završen tada kad se neoporecivo dokaže da je netko mučenik za vjeru (Stepinac je to bio po procesu suđenju kazni koju je stoički izdržavao), kao primjeran katolik u životu djelima i neko čudo. To je sve završeno i, Ivan Pavao II ga je proglasio blaženim. Nakon toga se čeka određeni period, da svi oni koji mogu dokazati neki propust, to učine i, zatim papa treba formalno proglasiti osobu svetom.
     Kanonsko pravo dopušta pontifexu biranje termina. Ovo što je napravio Bergolio je izuzetak koji se dogodio prvi puta u crkvenoj povijesti, koliko je meni poznato.

     Blaženik i svetac se temeljno ne razlikuju (Bogorodica je Blažena Djevica Marija) i nikome nije palo na pamet reći da je manje sveta od npr. sv. Antuna.
     Obzirom da tvrdite, da svećenik laže, molim Vas pokrijepite svoju tvrdnju. To Vam ne će biti teško, jer ste napisali da je to lako provjeriti.

     Pa, molim ..

    2. 1.1.1.2

     Tikva

     @zlatko jankovic
     Iz nekog razloga ne mogu dolje odgovoriti na vasu poruku pa cu ovdje.
     Bas ste lijepo, detaljno objasnili sam proces. Cini se da ste vi poznavatelj materije, stoga smatram da ste pouzdan izvor i nema potrebe da negdje nesto provjeravam, koristiti cu vase rijeci.
     Kao sto vi napisaste Ivan Pavao 2. ga je proglasio blazenim i sad se nesto ceka, nebitno sto i onda papa treba odraditi svoj dio posla pa proglasiti Stepinca svetim.
     Kao sto vi rekoste, Papa to jos nije odradio i nije Stepinca proglasio svetim, pa eto Stepinac nije sveti i eto vi dokazaste i da taj vas svecenik laze.
     Vi i taj vas svecenik bi preskakali Papu, pa cak nacinom na koji vi to pisete kako bi Papa trebao ovo ili ono i to sto bi on trebao je cista formalnost, kao da omalovazavate njegov posao. Ja se necu upustati u procjene sto bi Papa trebao raditi. Ja se ne petljam ljudima u zivot i posao. To cine, kako bi vi rekli, prepotentni i pripametni. Sigurno Papa zna svoj posao bolje nego sto vi i ja znamo njegov posao.
     Nebitne su i razlike znacenja blazeni i sveti. Nije isto, jer da je isto, ne bi onda prolazili toliku proceduru iz blazenog u svetog. Odmah bi ga Ivan Pavao 2. proglasio svetim i kraj price. Sta bi ga dva puta proglasavali.
     Takve besmislene procedure bi radili HDZ-ovci ili komunisti, a takvih u Vatikanu nema.

     Ukratko, procedura proglasenja Stepinca svetim nije zavrsena ergo Stepinac nije sveti.

Leave a Reply